19 Temmuz 2015 Pazar

Bir klasik: Schengen vizesi..

Milli duygular, vatan toprağını sevmek ve ona sahip çıkmak güzel şey. Ancak eğer seyahatinizi Avrupa'ya gerçekleştirmek istiyorsanız Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olmak bazen pek sevimli olmayabiliyor. 15 yıllık devlet memuru veya bürokrat olarak yeşil pasaporta sahip değilseniz tabii.. Eğer yeşil varsa, zaten bu konuyu okumanıza gerek yok. Hatta çabuk terkedin burayı! =) Bu konu, kimine göre kırmızı kimine göre bordo olan hususi pasaport sahiplerini ilgilendiriyor. Avrupa'ya sehayat etmek istiyorsanız Schengen vizesi denilen arkadaşla tanışmanız gerekiyor! Adım adım, talep edilen belgeleri üç aşağı - beş yukarı şeklinde bir yazalım bakalım..
18 yaşını geçtiniz. Sigortalı bir işte çalışıyorsunuz, hangi pozisyonda veya şirkette olursanız olun hiç farketmez. Statükoyu bir kenara bırakın.. Yıllık izin hakkınızı/tatilinizi yurtdışında geçirmek istiyorsunuz, turistik bir gezi yapacaksınız. Uçak ile gittiğinizi ve otelde kalacağınızı varsayıyorum. İşte sizden istenilen belgeler!
  1. Tam ve eksiksiz doldurulmuş ve şahsen imzalanmış başvuru formu
  2. Fotoğraf: İki adet yakın zamanda çekilmiş biometrik fotoğraf
  3. Geçerli Pasaport: Pasaportunuz son 10 yıl içerisinde çıkarılmış olmalıdır ve en az iki adet boş vize sayfası bulunması gerekmektedir. Pasaportunuzun geçerlilik süresi talep edilen vize süresinin bitiminden sonra en az 6 ay daha geçerli olmalıdır. 
  4. Eğer varsa eski pasaportlarınız.
  5. Pasaport fotokopisi: Geçerli eski tip ( lacivert ) pasaportların 1,2,3,4,5,6,7 ve sonuncu sayfalarının fotokopileri. Yeni tip pasaportlar için ise sadece kimlik bilgilerinin yazılı olduğu sayfanın fotokopisi gereklidir. Daha önce Shengen vizesi aldıysanız o vizenin bulunduğu sayfaların fotokopisi
  6. Sigorta: 30.000 Euro veya $50.000 tutatında, Schengen bölgesindeki tüm seyahat sürenizi kapsayacak şekilde geçerli olan seyahat sağlık sigortasının orijinali, fotokopi kabul edilmemektedir. Çok girişli vizeye sahip iseniz, minimum olarak ilk gidiş sürenizi kapsayacak şekilde bir seyahat sigortasına sahip olmanız gerekmektedir.
  7. Vize Ücretleri: Nakit ve TL olarak başvurunun yapıldığı esnada ödenir. - 240 TL.
  8. İşveren mektubu. Şirketin antetli kağıdına yazılmış, kişinin pozisyonunu, işe başlama tarihini, maaşını, izinli olduğu süreyi ve dönüşünde işe devam edeceğini teyid eden mektup; 
  9. Ticaret Sicil Gazetesinin fotokopisi;
  10. Vergi levhası; 
  11. İmza sirküleri; 
  12. Güncel Ticaret Odası kaydı (Faaliyet Belgesi )
  13. SGK işe giriş bildirgesi ve hizmet dökümü; 
  14. Son 3 aya ait maaş bordroları. Eğer yeni bir işe başladıysanız daha önceki iş yerinize ait bilgileri ve maaş bordrolarını sunabilirsiniz. 
  15. Son 3 aya ait kişisel banka hesap cüzdanları, hesap hareketleri.
  16. Türkiye’de ya da Avrupa’da bulunan mal varlıklarınız (tapu fotokopileri)
  17. Gidiş-dönüş uçak bilet rezervasyonu (orijinal bilet talep edilebilir)
  18. Turla seyahat edilecekse tur programı. 
  19. Konaklama rezervasyonları (Otel rezervasyonu gösteren belge)
20 farklı madde.. Ben onu vermeyeyim, bunu vereyim derseniz olmuyor. Talep edilen bu evrakları eksiksiz bir şekilde teslim etmeniz gerekiyor, ki onların da yaklaşık boyutu şu kadar oluyor. Bu evrakları teslim ettikten sonra, vize danışman şirketinize ve dönemsel yoğunluğa bağlı olarak 3 - 15 gün arası süren süre zarfı içerisinde vize talebinize cevap veriliyor. Olumlu veya olumsuz. Ancak tüm belgeleri eksiksiz olarak teslim ettiğiniz takdirde vize verilmeme durumu pek görülmez, eğer detaylandırılması istenirse zaten konsolosluk tarafından size bir dönüş yapılıyor ve belgenin temin edilmesi isteniyor.

Diyeceksiniz ki, arkadaşım bu ne.. Evet, bunlar ne?!? Çalıştığım şirketin sicil belgesi, ticari faaliyet belgesinin istenmesindeki amacı halen çözebilmiş değilim. Anlatamazlar da..

Baba parası yiyeyim, çalışmıyorum, öğrenciyim, turistik gezicem derseniz onun maddeleri daha efsane. Size sponsor olacak olan şahıs her kimse, aynı belgeleri kendisinden de talep ediyorlar. Ancak bu tarz durumlarda, inciğini cinciğini çıkartma konusunda üzerlerine yok. Sponsorun banka hesapları, üzerine ait tapular, dökümler, SGK bilgileri, iş bilgileri blablablabla..

Allah yardımcınız/yardımcımız olsun. Fazla birşey söylemeye de gerek yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder